Zwartefotos.nl Huntenfotos.nl Mananafotos.nl
EchtAchterhoek.nl

Zwarte Cross lanceert Achterhoeks kinderboek!0

Zwarte Cross lanceert Achterhoeks kinderboek!
Nieuws | 17-4-2014 om 16:04 door Ellen Lesmateriaal wordt boek met verhalen van Ronald Giphart, Klaas-Jan Huntelaar, Roos Rebergen, Bennie Jolink e.v.a.

In samenwerking met kinderboekenuitgeverij Kluitman geeft de organisatie van de Zwarte Cross, de Feestfabriek, het Achterhoeks kinderboek uit. De uitgave bevat een twintigtal verhalen, strips en gedichten van evenzoveel auteurs, waaronder A.L. Snijders, Elle Bandita, Jeffrey Spalburg, Fred Diks en Andre Manuel. Het boek is voor het eerst te koop op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde op 25, 26 en 27 juli voor een prijs van 10 euro. 

Het overgrote deel van de auteurs had nog nooit een kinderverhaal geschreven of überhaupt een verhaal op papier gezet. Het idee om niet alleen schrijvers, maar ook cabaretiers, muzikanten en andere vrije geesten te vragen ontstond vanuit het bomvolle Zwarte Cross programma van de afgelopen jaren. Theatermakers, literatoren, topsporters en muzikanten lopen tijdens het festivalweekend kris kras door elkaar en zo ook in het Achterhoeks kinderboek. Uit de vele positieve reacties op het eerste persbericht, ‘Zwarte Cross pleit voor uurtje Achterhoeks op school’ in februari 2014, blijkt dat streektaal nog steeds ontzettend leeft. De organisatie roept de vele enthousiastelingen dan ook op om zich bij scholen en bibliotheken aan te melden als voorlezer van het Achterhoeks kinderboek of nog beter: van eigen geschreven verhalen in het dialect! De organisatie is van mening dat het sociale aspect erg belangrijk is voor de ontwikkeling en dus het voortbestaan van het dialect: ‘Kom op, samen lezen, voorlezen en sprekken!’, aldus Gijs Jolink, één van de schrijvers.       

Jaarlijks komt de organisatie van de Zwarte Cross met iets nieuws: in 2012 het drankje Nozem Oil, in 2013 de damestassen van gerecyclede festivalzeilen en nu dus het kinderboek. De uitgave is na de Zwarte Cross in de Nederlandse boekhandels verkrijgbaar. De verhalen verschijnen allemaal in het Achterhoeks. ‘Dialect is begrijpelijk voor veel Nederlanders, vandaar dat wij hebben gekozen voor landelijke verkrijgbaarheid’, aldus Wout Kemkens, één van de initiators van het boek. Bij de start van het nieuwe schooljaar ontvangt elke Achterhoekse basisschool een gratis exemplaar. Kemkens: ‘We hopen dat het boek wordt ingezet als lesmateriaal buiten het strakke lesprogramma. Het is voor scholen een mooie aanleiding om iets te doen met streektaal, bijvoorbeeld tijdens het voorleesuurtje, de weekopening, een spreekbeurt of bij het overblijven tussen de middag.’

Het schrijven van een kinderverhaal is een flinke uitdaging. Dat bleek wel uit de eerste recensie die A.L. Snijders ontving van zijn kleinzoon: ‘De ondergrondse hut die mijn kleinzoon in het bos heeft gegraven, wordt dagelijks door mij gecontroleerd. Ik stuur hem mijn rapporten. Hij is er ontevreden over, ik schrijf nooit iets over de engelen en de eenhoorns die de hut volgens hem zeker één keer per week bezoeken. Hij zegt: 'Jij begrijpt niets van kinderen, jij bent eigenlijk geen schrijver, je bent meer een klerk.’, aldus Snijders. En toen moest de winnaar van de Constantijn Huygensprijs nog aan zijn kinderverhaal beginnen…

Een totaaloverzicht van de auteurs:
Ronald Giphart (winnaar Gouden Ezelsoor), Roos Rebergen (Roosbeef), Klaas-Jan Huntelaar (beste midvoor van Hummelo), Fred Diks (schrijver van de kinderboekenserie Koen Kampioen), A.L. Snijders (schrijver van zeer korte verhalen), Bennie Jolink (Normaal), Elle Bandita (Neerlands rockchick), Jeffrey Spalburg (cabaretier, acteur), Andre Manuel (cabaretier, muzikant en Tukker), Esther Kämink (schrijfster), Hans Keuper (liedjesschrijver), Gijs Jolink (Jovink & the Voederbietels), Pieter Holkenborg (zanger/gitarist Automatic Sam), Wout Kemkens (underground rocker), Theo Wesselo (Rembo & Rembo), Frank Los (professioneel gek en tekenaar), Rocco Ostermann (troubadour), Hans Mellendijk (dichter), Firma Weijland (theatermakers) en Gerjon Gijsbers (legende in wording).

Overzicht illustratoren:
Saskia Halfmouw, Nanne Meulendijks, Rutger Termohlen, Charlotte Tasma, Petra Verboeket, Chiel te Bokkel, Tijn Spekkink, Reinette van Lennep, Silvie Buenen, Bart Klein Goldewijk, Joshua van Iersel, Dorjan Duitshof en Janneke Meekes.

Deel bericht via WhatsApp

Reacties

Naam:

Bericht:

Binnenkort

AanvangEvenementLocatie

Poll

Ik blijf binnen om de verspreiding van het coronavirus te beperken



Bios agenda