Zwartefotos.nl Huntenfotos.nl Mananafotos.nl
EchtAchterhoek.nl

Buurtbemiddeling nog beter vindbaar dankzij nieuwe landelijke website 0

Buurtbemiddeling nog beter vindbaar dankzij nieuwe landelijke website
Nieuws | 18-11-2014 om 13:45 door Ellen Buurtbemiddeling Winterswijk, onderdeel van de Stichting Welzijn Winterswijk, heeft samen met zo'n 80 andere lokale organisaties voor Buurtbemiddeling een website ontwikkeld: www.problemenmetjeburen.nl.

Op deze site is algemene informatie over de 10 meest voorkomende burenproblemen te vinden en worden tips gegeven. Bezoekers worden direct doorverwezen naar de voor hen dichtstbijzijnde organisatie voor Buurtbemiddeling.

Maar liefst 27 procent van de Nederlanders heeft wel eens last van omwonenden en 6 procent van de Nederlanders heeft vaak overlast van de directe buren. Dat kan gaan om geluidsoverlast, rommel, erfafscheidingen, pesterijen en andere zaken. Frannie Herder van het onafhankelijke Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is content met de nieuwe website. “Tijdig met elkaar in gesprek gaan is dé oplossing voor problemen tussen buren. Daardoor wordt escalatie voorkomen en de ervaring leert dat de burenruzie in twee van de drie situaties wordt opgelost dankzij de helpende hand van goed opgeleide buurtbemiddelaars. Doordat men via deze laagdrempelige website snel terecht komt bij de Buurtbemiddeling die in hun stad of dorp actief is, kan het gesprek snel worden aangegaan.”

Bemiddeling versus rechtspraak
Het grote verschil tussen Buurtbemiddeling en een door de rechter opgelegde oplossing is volgens mw. Herder de bewustwording die ontstaat in de gesprekken tussen buren. “Onder begeleiding van de buurtbemiddelaars gaan beide partijen met elkaar in gesprek. Het onafgebroken gehuil van een baby is ineens een stuk minder storend als je weet dat het kind ziek is en de ouders er alles aan doen om het stil te krijgen. In de gesprekken krijgen buren begrip voor elkaars situatie en daardoor is een oplossing sneller gevonden. Legt de rechter een oplossing op, dan is daarmee nog niets aan het onderliggende probleem en de burenrelatie zelf gedaan.”

Deelnemers landelijke website
De organisaties die zich aangesloten hebben bij www.problemenmetjeburen.nl hopen dat met de komst van de nieuwe site ook meer mensen het bestaan van Buurtbemiddeling ontdekken. “Nog niet iedereen kent dit fenomeen waarbij vrijwillige buurtbemiddelaars burenrelaties helpen verbeteren. Als meer mensen het kennen, dan kunnen oplopende conflicten in een vroeg stadium worden voorkomen”, zegt Jet van den Bos, projectleider Buurtbemiddeling in Winterswijk.

Contact
Voor vragen over Buurtbemiddeling Winterswijk kunt u bellen met 0543-546074.

U kunt een afspraak maken met Jet van den Bos voor een oriënterend gesprek. Hierin wordt duidelijk of uw zaak geschikt is voor Buurtbemiddeling en krijgt u uitleg over de werkwijze.

Kijkt u ook eens op www.buurtbemiddelingwinterswijk.nl

Geen kosten
Buurtbemiddeling wordt gratis aangeboden. Het wordt gefinancierd door de gemeente Winterswijk en de Woonplaats.

Deel bericht via WhatsApp

Reacties

Naam:

Bericht:

Binnenkort

AanvangEvenementLocatie

Poll

Ik blijf binnen om de verspreiding van het coronavirus te beperken



Bios agenda