Sinds mensenheugenis heeft de Achterhoek het zonder echte eigen vlag moeten stellen, maar aan deze vlaggeloosheid is eindelijk een einde gekomen! Vandaag, 10 juli 2018, is de Achterhoekse vlag gepresenteerd op de premièredag van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Dit in het bijzijn van de ontwerper Paul Heutinck, oud voorman van Normaal Bennie Jolink, burgemeester van de Gemeente Oost-Gelre Annette Bronsvoort, topvolleybalster Lonneke Sloetjes en projectleider en oud topschaatser Stefan Groothuis. De vlag zal direct een prominente rol krijgen en wappert komende dagen op het grootste festival van Nederland, de Zwarte Cross.
De ontwerpwedstrijd, georganiseerd door Grolsch, Zwarte Cross en Stichting Pak An, heeft bijna 500 inzendingen opgeleverd. Vervolgens zijn er door een publieke stemronde 380.000 online stemmen uitgebracht, die de 500 inzendingen hebben teruggebracht tot een top 20. De 7-koppige vakjury heeft een definitieve keuze gemaakt en het winnende ontwerp bepaald. De ontwerper van de Achterhoekse vlag is Paul Heutinck uit Winterswijk. Paul is vormgever en tevens oprichter van 'Bandjes kieken in de Achterhoek'.
Het ontwerp: een stoere Achterhoekse viking vlag Paul’s ontwerp is geïnspireerd op het typische Achterhoekse coulisselandschap. De schakering van de licht groene vlakken met de donkergroene vlakken zijn een sterk gestileerde weergave van de weilanden en de bossen die de Achterhoek onder meer zo sterk kenmerken. Het a-typische kruis dat gebogen tussen deze vlakken door loopt staat voor de kronkelende wegen met bomen erlangs, die met elkaar verbonden zijn en deze vlag verbindt! Tegelijkertijd staat het ook voor de eigenzinnigheid en kracht van de Achterhoeker. De vakjury geeft aan: "Als jury waren we het er snel over eens dat de vlag krachtig moest zijn; geen slogan, geen poespas maar mooi door eenvoud zoals vlaggen zijn."
De vlag voldoet aan de volgende eisen: - Kracht: Het kruis als sterk symbool maar vriendelijk door zijn ronde vormen; - Eenvoud: De eenvoud van de vlag maar waar gewenst het Achterhoekse landschap met kronkelwegen, bomenrijen en (agrarische) percelen in gezien kan worden; - Kleur: De kleuren van de vlag gaan vloeiend op in het Achterhoekse landschap; - Tijdloos: Mede door deze factoren is het een vlag voor heden en de toekomst.
Profvoetbalclub De Graafschap partner Achterhoekse vlag De initiatiefnemers en partners, voetbalclub De Graafschap, Regio Achterhoek, Achterhoek Toerisme en Achterhoek2020, zijn ook erg blij met het eindresultaat. Hans Martijn Ostendorp van De Graafschap: "Deze vlag brengt duidelijk het bijzondere karakter van de Achterhoek over. Het staat symbool voor het prachtige landschap, met zijn dorpen en steden. Het straalt de kenmerkende waarden van Naoberschap, eigenzinnigheid en nuchterheid van de Achterhoeker uit, maar geeft door de aparte kronkel van het kruis ook mooi het karakter en lef weer waar wij als voetbalclub De Graafschap ook voor staan." De meeste gemeenten die aangesloten zijn bij Regio Achterhoek hebben al meerdere exemplaren besteld voor bij het gemeentehuis. Ook op andere prominente locaties in de Achterhoek zal de vlag gehesen worden.
Symbool voor de trots en een warm welkom in deze regio Stichting Pak An geeft, als eigenaar van het ontwerp, de rechten van de vlag geheel vrij aan eenieder die de vlag wil gebruiken. De vlaggen zijn per direct te koop op het Zwarte Cross terrein en in de webshops van Grolsch en de Zwarte Cross voor een prijs van €15 (exclusief verzendkosten). De gehele opbrengt van deze verkoop komt ten goede aan Stichting Pak An, de stichting die maatschappelijk betrokken en vernieuwende Achterhoekse initiatieven helpt te realiseren. Grolsch, de Zwarte Cross en Stichting Pak An hebben als doel met de vlag de Achterhoek nog meer in positieve zin te verenigen, herkenbaarheid naar buiten uit te stralen en juist in tegenstelling op de separatistische afscheidsbewegingen een symbool te hebben dat staat voor de trots en een warm welkom in deze fantastische regio!
|